HOME ABOUTME BLOGSHOP TUTORIAL AKU&ONEW GIVEAWAY

Jumaat, 30 Ogos 2013

Majlis Solat Hajat

Assalamualaikum…


Kebiasaannya, jika kita mendapat mana-mana tawaran tak kiralah ke Universiti ker, Politeknik ker ataupun ke Matrikulasi, ataupun beli motor, keter, lori bagai tue,mesti family kita akan buat majlis solat hajat untuk kita kan? Tak terkecuali jugak dengan family wawa. Semalam, baru jer lepas buat majlis solat hajat untuk wawa. Kitorang just buat yang simple-simple jer. Kalau panggil orang pon hanya orang-orang masjid jer..
Kelmarin, dari pagi sampai ke malam kitorang perlu membuat persiapan. Di sebelah pagi, memandangkan mama ngan adik-adik ke sekolah, just wawa and my auntie jerla yang kemas umah. Masuk ke tengah hari sikit baru mama aku join skali buat persiapan majlis solat hajat, tu pon bahagian makanan jer. .
Haa..kalau nak cakap pasal menu yang dihidangkan pada malam tue, kitorang just buat makanan kampong jer, like sayur berkuah lemak, ala..yang kuah dia berwarna putih tueee…, ulam-ulaman, ikan masak merah, budu durian, tembikai sebagai pencuci mulut, dan daging goreng…hmmm, kalau dilihat pada menu yang kitorang sediakan semalam,memang menepati carta pyramid makanan kan? Hehe. .mana taknya, karbohidrat daripada nasi ada, protein daripada ikan ada, vitamin daripada sayur ada, dan lemak daripada kuah sayur pon ada… so complete la kan? Hewhewhew.. ^^
Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar sepanjang majlis solat hajat itu berlangsung. .Pada malam tue jugak, wawa didatangi oleh BFF wawa jugak tau! Awal mulanya dijemput sebagai tetamu, last-last jadi juru dapur pulak. .kesian plak wawa tengok. .yerla, semasa Jemaah masjid sedang solat hajat, wawa pon turut sama, biar berkat katanya. Lagipon lebih afdal kalau kita sama-sama turut menunaikan solat hajat. Bukan untuk orang lain pon, untuk kita jugak kan? Jadi, diorang terpaksa ambil alih kerja wawa kat dapur..hik3!
So, that all for today. Owh kejap, wawa lupa nak gitau korang, minggu depan pada hari sabtu, wawa dan family akan bertolak dari Kelantan ke Penang untuk hantar wawa ke UITM PENANG. Wawa harap agar perjalanan kami ke destinasi berjalan dengan lancar dan selamat sampai di sana. .doa-doakan wawa tau! Semoga dengan langkah wawa ke Universiti nanti, wawa dapat mencapai segulung Ijazah buat mama dan abah. Aminnnnn

Wasalam.

Selasa, 20 Ogos 2013

Hepi Burpday Wawa!

Assalamualaikum. .



Kelmarin pada tanggal 20 Ogos 2013, genap sudah usiaku yang ke 20 tahun. .wah!! cepatnya masa berlalu.
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Dia masih lagi memberikan aku nafas untuk aku meneruskan kehidupan dan masih memberi aku ruang untuk sentiasa mencari keredhaannya. .Amin.

Terima kasih kepada semua rakan-rakan, facebookers,bloggers, tweeters yang sudi wish birthday kat wawa. . InsyaAllah, dengan tahun baru,dan umur baru, aku akan berusaha untuk mengubah diri ku untuk menjadi insan yang lebih baik. Amin...


p/s: entry pendek jer, tak tau nk tulis apa...otak dah kosong, kosong ohh!! ~ ~ ~

Selasa, 13 Ogos 2013

Kejutan Birthday Buat Mama ^ ^

Assalamualaikum.

Kelmarin pada 12 Ogos 2013, mama aku telah menyambut hari lahirnya yang ke 43 tahun! yeay!

Aku dan adik-adik sebenarnya dah lama berpakat nak buat kejutan kat mama aku, tapi kalau boleh tahun nie kami nak buat kejutan yang tak dapat dia lupakan sampai bila-bila. .yerla, tahun nie aku dah nak masuk Universiti, 3 orang lagi pon dok asrama gak. So tak tahu lagi bila boleh buat suprise kat mama kitorang .kalau nak sambut pun, just call ucap selamat dari jauh jerla. .sentap hati che tau!

Baiklah, bagaimana planning kejutan kitorang kat mama? meh aku nak share kat korang.

Sebenarnya, kelmarin jugak, my uncle's wedding jatuh pada hari jadi mama. Asalnya nak sambut kat situ jer, tapi tak best la pulak sebab mesti majlis uncle wawa terganggu. .kang tak pasal-pasal keliru majlis siapa plak kang. . Jadi kitorang berpakat nak sambut kat rumah nenek kitorang. Lagipun, boleh sambut sekali with my auntie merangkap kakak mama aku yang masih bercuti hari raya kat Kelantan nie.

Nak planning hari jadi mama nie, kitorang tak boleh buat sendiri. .kitorang masih jugak memerlukan pertolongan daripada abah kitorang. .tolong apa? banyak tau! tolong jangan wish birthday kat mama la, tolong kasi kitorang balik awal semasa majlis wedding tue la, dan tolong bawak mama ke lokasi majlis sambutan hari jadi.Memang superb lah abah kitorang sebab sudi jugak masuk team kitorang untuk suprise kan mama. hehehe..thanks abah!


Jadi, abah benarkan kitorang 4 adik-beradik pulang dari majlis wedding pada pukul 5 petang.Nasib baik pukul 5 petang, sebab banyak benda lagi yang tak siap. .semua benda kitorang buat secara last minute, sebab tak sempat nak buat awal. Raya punya pasal kann...hanya sempat planning jer. .tapi oke lah kan, sebab tak lah kalut sangat.


Mula-mula sekali, kitorang pergi ke KB MALL untuk beli hadiah kat mama. Asalnya nak beli handphone,sebab kalau kitorang tengok keadaan handphone mama memang tengah nazak sekarang. Tunggu nak kambus jer hp tue. tapi abah cakap tak payah beli lagi laa...sebab dalam nazak-nazak pon, hp tue masih boleh guna lagi. .so, kitorang planning cari hadiah ke-2. Hari tue, mama aku cakap yang dia nak sangat beli wap iron. selalunya kita jumpa kat kedai jual baju lah. Dia nak sangat wap iron tue sebab senang nak seterika baju dia yang ada labuci-labuci tue. .Dia pon pernah survey kat Parkson nak beli seterika nie, tapi mahal sangat! Jadi, tak jadi nak beli seterika tue. Kesian mama aku.




macam nie lah rupa wap iron tue.macam rupa vacumm pon ada. Tapi yang mama aku kaler pink punya.



So, kitorang bersepakatlah nak beli iron tue kat mama. .Mungkin rezeki yang tuhan nak bagi kat kitorang pada masa tue, sebab musim raya nie, iron tue ada sale. sepatutnya harga asal ialah RM3_ _ . Tapi, memandangkan ada sale, harga iron tue jatuh pada harga RM1_ _. Murah tak? Jauh beza kan dengan harga asal? Jadi, kitorang kumpul duit sebanyak RM50 seorang tuk beli iron tue. .


Selesai sudah bahagian hadiah. Sekarang bahagian kek pulak. Untuk bahagian kek nie, abah kitorang yang sponsor tau! Tapi sponsor duit jerla. .yang belinya kitorang jugak sebab abah tak sempat nak beli. tapi sama jugak kan? Kitorang beli kek chesee coklat moist. Kek nie kitorang selalu makan.Harga pon murah sangat!

Just RM65 jer yang 1kg. yang 1/2kg pon ada jual gak. .

Ponn selesai sudah bahagian kek. Lepas selesai beli 2 barang nie, kitorang cepat-cepat balik rumah nenek. Di rumah nenek, aku sediakan bihun goreng buat juadah sampingan. tak kan nak makan kek jer kot kan? air pulak adik aku yang buat. .after siap semua barang, aku col abah tanya dia kat mana. Nasib baek semua benda dah siap sebab abah aku dah ondeway nak ke rumah nenek aku. .abah aku sempat bagi hint satu miscall bila nak sampai chabang masuk rumah nenek, boleh kitorang bersiap sedia buat suprise.Sebenarnya, selepas aku col abah, aku col mama aku jugak, gitau yang auntie merangkap kakak mama aku nak dia datang rumah nenek. ada hal nak cakap. Bukan apa, saje nak kaburkan mata mama kejap sebab, abah jarang nak ke rumah nenek aku melainkan kalau ada hal. Bayangkan, kalau abah aku terus drive ke rumah nenek aku? tak ke pelik ke?Jadi aku buat tipu sunat nak dijadikan motif kenapa pergi ke rumah nenek, itu jer.


Tepat jam 10 malam, abah dan mangsa kejutan sampai ke rumah nenek. aku dah suruh 2 orang adik lelaki aku masuk bilik sambil pegang kek. .nanti aku bagi hint baru keluar sambil nyanyi hepi bufday.Lepas 3 minit berlalu, aku buat batuk-batuk dan dengan itu, kami adik-beradik menyanyikan lagu hari jadi sambil memegang kek kepada mama. .Alhamdulillah, mama terkejut dengan kejutan yang kami berikan. .After makan kek semua, kitorang pon bagi hadiah kat mama. .masa mama tengok hadiah tue, mama suka sangat sebab barang yang diidam-idamkan sudah ada kat depan mata dia. .




Besar tak hadiah tue? sorry, gambar wawa takder. malas nak upload. so, gambar adik wawa pon jadi lah. .

So, thats all 4 today. .sajer jer aku nak kongsi kat korang. . .Tak salah kalau kita buat kejutan untuk ibu atau ayah kita. . .bila lagi nak tengok dia hepi kan? bayangkan, kalau bukan anak-anak yang ingat tarikh lahir diorang dan kalau bukan anak-anak yang mengembirakan hati mereka, siapa lagi? So, sayangi lah mereka oke!


bye ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com