HOME ABOUTME BLOGSHOP TUTORIAL AKU&ONEW GIVEAWAY

Jumaat, 26 Julai 2013

Kain Pasang dari Nagoya!

Assalamualaikum. . . 

Kelmarin, pagi-pagi lagi ajak mama ke Kota Bharu untuk pergi menjolikan duit untuk persiapan Hari Raya nanti. . . Tak lama lagi Ramadhan nak tinggalkan kita semua daaa....sedih rasanya, sebab tahun nie den tak dapat puasa penuh...huwaaa!!! mencik3! Tahun nie jugak, aku berharap dapat jumpa dengan malam Laiatul Qadar. .nak, sangat2!!. .

Oke, sekarang aku takmau citer pasal puasa ke hape. Aku nk citer pasal kain pasang yang aku beli kelmarin nie haaaa. . .Aku pergi bei kat Nagoya jer pown. .lagipun, sekarang kat Nagoya ada buat diskaun, so boleh rembat banyak-banyak!! tapi, depends pada jenis kain plak kann...So, setelah aku dok rambang mata ngan mama aku cari kain yang berkenan di hati limpa aku nie, maka dengan sukacitanya aku mempersembahkan keenam-enam kain yang aku beli kelmarin.. hak . hak . hak.


cantik kannn!!! 

Tapi, pembetulan yer kat sini, kain kat sebelah kiri hujung korang tue (hijau) bukan yang aku beli yer...tu hadiah daripada hamba Allah kat aku. .terima kasih bebanyak yer awak! hehe





Aku pilih kain lembut biasa jer. .takmau cari yang ada alas bagai, susah sangat2! nanti, kalau rushing nak ke kuliah nanti senang nk gosok. .nk cuci pon senang... ^_^

Selain tue jugak, kebanyakkan kain yang aku beli, ialah jenis kain yang berkaki. .tak tau maksud kain berkaki tu ape? kain berkaki tue, bermaksud, kain yang mempunyai corak memanjang. .kalau nk senang paham, kalau tukang jahit nk jahit baju nanti, kain tue tak boleh nk potong sebarangan. .perlu ikut corak dia. kalau main tibai potong jer, tak cantek la nanti. . ada paham?

nie contoh kain berkaki. .penat aku snap semata-mata nk dedahkan korang tentang kain nie tau!




See? boleh nampak tak? corak dia memanjang kan? tak boleh sesuka hati nk potong. .!
rasa-rasa koranglah,mana kain aku  yang paling cantik? cer gitau? kalau akula kan, aku suka yang sebeah kanan sekali. . .alaaa, yang ada bunga tabur banyak2 tue, terang pulak tue. .saya suka . saya suka!

So, thats all 4 today. .letih seharian keluar KB pon tak habes lagi. .so, nantikan kemunculan baju aku nanti k!


Rabu, 17 Julai 2013

Medical Check Up

Assalamualaikum. . .

Bagi yang pernah mendapat tawaran belajar macam aku, mesti tak akan terlepas dari sesi yang amat menggerunkan bagi aku iaitu Medical Check Up.Kalau korang nak tahu, aku sememangnya tak suka ke hospital or klinik bagai nie. .tambahan plak, kalau kena cucuk. .aku memang seram giler kalau bab-bab cucuk-menyucuk nie. . kalau korang tak caya,tanya la mama aku. .

Untuk buat medikal check up nie kita perlu booking terlebih dahulu , sebab pihak hospital hanya terima 15 orang sehari sahaja. .depends kepada hospital. Jadi, baik korang pergi booking awal-awal. .lagipun, buat apa tunggu lama-lama, lepas nie banyak lagi benda yang nak di settelkan. . nak tunggu lepas raya? Hoi, kalau lepas raya, mesti susah nak buat, sebab masa tue, ramai orang berpusu-pusu nak buat medical check up. .

Kelmarin, aku dengan abah aku ke HUSM untuk di check up. Masa buat tue, memang tenang sangat-sangat. .takde tergesa-gesa bagai. .bayangan jarum cucuk bontot or lengan pon dah takde dalam kepala. Tapi, ada jugak part yang aku tak suka sepanjang medical check up kelmarin iaitu bab menunggu. .haih! naik krenn bontot tuan hamba tau dak!. .

Masa mula-mula sampai kat hospital, aku perlu daftar dulu. After daftar, terus pergi ke kaunter pembayaran. .bayaran pon tak mahal sangat. .RM50 jer. .berpatutan la jugak kan. . .ada sesetengah hospital tue, ambek bayaran RM80. .tapi, alhamdulillah aku dapat dengan harga yang murah. .hehe save budget abah aku ^^
Tapi, kalau korang buat dekat hospital swasta,memang mahal la sikit. .nama lagi SWASTA kan?

Lepas buat bayaran, bermula sudah sesi check up-mengcheck up nie. .mula-mula aku di X-Tray..alhamdulillah, tulang aku xde yang patah atau bengkok  macam perak man. .hehehe. .after that, aku buat test urine plak pon alhamdulillah aku bebas dari alkohol, dan benda-banda yang tak elok. .aku kan budak baik. Mama sentuh benda-benda haram tue. BERDOSA okey! ^^

And last skali timbang berat, ukur tinggi dan ukur ketajaman mata. .semuanya oke. .mesti korang tertanya-tanya, tentang sample darah kan? hmm, ekceli aku pon heran gak kenapa darah aku tak diambil. .walaupun dalam hati aku nie,fuhhh, lega yang teramat sebab aku dapat lari dari jarum cucuk bontot tue. .kekeke.Myb tak perlu kot, atau only hospital HUSM jer tak buat. .

So, tamat sudah entry aku berkaitan dengan medical check up nie. .maaf yer korang, gambar tak sempat nak ambek. .hehehe. .lupe nak snap. .eksited kemain sampai lupa nak snap gambar . .huhu
See u di lain entry oke!! wasalam.

Isnin, 15 Julai 2013

Persiapan Untuk Ke Universiti

Assalamualaikum. . .
Aku sebenarnya tak suka buat benda-benda dalam last minute. .sebelum tiba hari yang ditunggu-tunggu, aku akan merancang dulu supaya tak kelam kabut sangat nanti. Sekarang kita berada di bulan puasa. .jadi untuk agenda membeli barang-barang keperluan ke UITM akan dilakukan pada lepas raya nanti. .kalau buat masa puasa, nanti letik pulak. .lagipun banyak tempat yang nak dituju. .
Ekceli, banyak giler barang yang perlu aku sediakan. .aku pon dah siap-siap listkan barang-barang yang perlu dibawa dan dibeli nanti. .bukan apa, takut tertinggal ke apa, baik aku listkan awal-awal yerdak? Lagi satu,aku taklah tergesa-gesa sangat nak beli barang. . ^^ Buat sesuatu kerja tue, biarlah cool right?


photo.JPG

photo.JPG


photo.JPG


Baiklah, barang apa yang patut aku sediakan? baju? seluar? alatan mandi? alat tulis? dannn dot dot dot. .Boleh dikatakan aku list dari top to toe dalam satu helai kertas tue. .fuh!! letih aku pikir nak bawak ape. . .Apa yang aku listkan?Tadaaa...

Baju T/ Baju Kurung/ Baju Blaus (bawak sebanyak mana yang mahu)
Seluar (bawak sebanyak mana yang mahu)
Alatan mandi (sabun,berus dan ubat gigi,syampu,pencuci muka)
Tuala
Kain sarung
Tudung
Kasut
Selipar
Seterika (yang ringan jer)
Alat Tulis
Laptop
Selimut
Baldi
Bekas alatan mandi
Barang perhiasan diri
Kain solat
Al-Quran/ yassin
annnnnddd so on. .  



banyak giler aku senarai sebenarnya. .tapi aku malas nak taip kat sini. .hehe
Tapi walau apa-apa pon, korang bawak jer apa yang korang nak bawak. .tapi jangan bawak barang yang melampau plak. .contohnya rice cooker. Dulu, kawan aku pernah bawak benda alah tue. .tapi, tak sampai seminggu dah kena rampas. Ko ingat nak feeling-feeling macam duduk kat umah ker?
Banyak lagi makanan kat kafeteria. .tapi aku tak tau sodap ke tidak. .hehehe. . .pasal seterika plak,ada senior yang pernah belajar kat UITM penang suruh bawak, sebab taklah berebut bila nak guna nanti. Nanti boleh seterika baju dalam bilik jer. . .tak gitu?
Okelah. .thats all for today. .jumpa di lain entry!! Wasalam





Jumaat, 12 Julai 2013

Alhamdulillah, dapat jugak bergelar sebagai Mahasiswi.

Assalamualaikum . .

Mungkin semua orang dah tau pada 11 September 2013 yang lalu, semua pelajar lepasan STPM, Matrik dan seangkatan dengannya akan mengetahui keputusan untuk kemasukan ke peringkat degree kan . kan . kan? aku pon tak ketinggalan tau!!

Jadi, berbekalkan dengan result STPM aku yang cun melecun iaitu 3.33 dan berkat doa aku,ibu bapa dan korang semua, aku dengan berbesar hati, limpa dan perut telah diterima masuk ke UITM Bukit Mertajam di Pulau Pinang dalam kos Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Hotel. .



Oke, memang mula-mula aku pasrah sebab kos yang aku harapkan tak menjadi milik aku. .uolls tahukan, yang aku nak sangat-sangat! jadi cikgu.. So, korang rasa kos yang aku dapat tue dapat jadi cikgu ker? tidak bukan? Tapi, dengan positive thinking yang ada dalam otak aku nie, aku terima gak untuk belajar dalam kos hotel tue. .tak dinafikan aku ada juga minat dalam kos nie. .tapi aku lebih cenderung untuk memilih cikgu. Mybe sebab gaji mahal kot!! hehehe. .tapi its oke, cikgu aku ada cakap, nak jadi cikgu pon boleh dengan kos hotel nie. .tapi dengan syarat kena ambek Master dulu la. .after finish master, boleh jadi pensyarah yerdak? macam cikgu jugak kan? so, i will take dis kos. .hehehe

Aku akan lapor diri kat UITM Bukit Mertajam pada 1 Sep nie. .maksudnya, aku ada sebulan lebih jer lagi untuk bermanja ngan famili aku. . pasni aku dah jauh ngan famili. . huwaaaa!!! sedih wooo!! tak sangka, orang macam aku kena jugak duduk jauh ngan famili. . .hmmmm...

So, thats all for today. .mungkin untuk entry yang depan-depan aku akan cerita pasal persiapan aku untuk ke UITM pulak. .InsyaAllah, dengan perkongsian aku nanti, bolehlah bakal junior-junior aku cekedout..hehehe
Oh ya, kalau para blogger yang turut sama berjuang kat UITM bersama aku, sila-sila lah gitau yer!! boleh kita kawan. .hehehe. .See U!!

Jumaat, 5 Julai 2013

Chinta Que Bridal & Spa

Assalamualaikum ^^

Pada hari nie, aku, adik, mak sedara dan pak sedara telah dijemput untuk memeriahkan majlis pembukaan  Chinta Que Bridal & Spa (CQB&S). Owner bagi CQB&S nie jugak bukan orang lain, tapi adik atok aku yang punya. .orangnya masih muda,mantop! macam si anak dara. .(macam aku! alamak, perasan sudaaa..)

Majlis nie telah berlangsung pada pukul 2 lagi, tapi memandangkan hari jumaat, terpaksalah dahku menunggu  pak sedara balik solat jumaat. .so, kitorang pergi ke majlis tersebut pada pukul 3 petang. .lewat sejam jer pown!!

Majlis pembukaan tersebut memang meriah! walaupun simple dan ruangannya agak sempit, tapi aku puas hati sebab makanannya bestttt sangat! siap ada ruangan untuk candy lagi tau!



yum3!! sedap nyer....^^


Sebelum aku melantak dengan hidangan yang ohsem, aku jenguk-jenguk dulu ke dalam butik tue. .fuhhh!! banyak giler baju pengantin yang lawa-lawa. .naseb baik aku belum kawin lagi, jadi dapatla aku try khidmat kat CQB&S nie. .hehehe. .tengok baju-baju pengantin sampai terjojol bijik-bijik mata tau! rasa macam nak kawen cepat jer. .hik3!! sabar-sabar.





suka gaun nie!!



Selain daripada menyediakan khidmat dalam bahagian kawen-kawen nie, CQB&S juga turut menjual produk-produk kesihatan tau! Macam-macam ada. .tapi aku tak ingat nama produk yang dijual. sebab banyak sangat!.

Untuk menjimatkan masa dan ongkos yang dilaburkan untuk membuat majlis pembukaan tersebut, pada hari tue jugak beliau telah membuat satu majlis hari jadi buat anak gadis kecilnya yang bernama Airis Qaseh. .pelik tak nama tue? hehe. .




Dalam majlis bufday girl tersebut, banyak acara yang dibuat oleh si ibu buat anaknya. .memang meriah! kanak-kanak yang join pon sporting belaka. .aku pon rasa macam nak join, tapi terhad untuk kanak-kanak sahaja. .hmm. .sentap tau! mencik!!





So, aku harap, CQB&S akan terus maju dan maju ke hadapan. .buat si Qaseh pulak, Selamat Hari Jadi, dan semoga berjaya dalam hidup. .buat ayah dan ibu bangga dengan kita. .oke!!

Jadi sebelum aku tutup entry untuk kali nie, kepada sesiapa yang nak kawen lepas nie, korang bolehlah usha2 kat CQB&S nie terutama buat korang yang tinggal kat Kelantan.CQB&S nie terletak di Tumpat. Banyak baju cantik-cantik, dan masih baru lagi tau! Sebarang pertanyaan bolehlah PM saya. .oke! calo bete!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com