HOME ABOUTME BLOGSHOP TUTORIAL AKU&ONEW GIVEAWAY

Khamis, 28 Februari 2013

Senarai Pemenang Bertuah "First Giveaway By Wawa Rosli"

Assalamualaikum!!!

dup.dap.dup.dap...mesti korang rasa macam nak tercabut jer jantung  kalau tiba masa nak tahu siapakah blogger yang bertuah mendapat 4 perfume dari wawa kan? kan? kan?

oke,oke..sabar yer semua. .sebelum tuh, wawa nak ucapkan ribuan,jutaan dan segala an.an lah kat korang semua kerana korang sudi jugak nak join fes GA wawa yang tak seberapa vogue nih. .isk.isk terharu -_-'

Alhamdulillah, sambutannya amat memberangsangkan dan wawa harap dengan penyertaan korang dalam GA nie dapat menambahkan lagi  follower blog korang. .oke!

So, jeng..jeng..jeng...dengan ini,wawa nak umumkan 4 pemenang bertuah yang akan mendapat perfume dari wawa....sebelum wawa nak umum nih, baca bismillah banyak-banyak tau!!harap-harap nama korang tersenarai dalam list senarai pemenang. .wawa pon baca bismillah gak time nak umumkan pemenang. .biar berkat katanya...hak8!!

skrol bawah tau!!























Kategori Paris Hilton



http://ibulala.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html



Kategori Apple Green




http://catatannotakehidupan.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html


Kategori Maria Sharapova



http://taufikmaria.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html


Kategori Fantasy




http://zazanizam.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html


Haaa....macam mana? ada tak nama korang?
kalau yang ada tuh, wawa nak ucapkan tahniah!!!dan kepada yang tak dapat tuh, kita cuba lain kali k!!
nie baru jer fes GA.ada lagi second,third GA untuk korang..so, jangan nangis2 oke! buruk sangat muka korang..hak8 .InshaAllah, di lain masa nanti, wawa buat lagi k!! dan mungkin GA yang setewusnya nie   hadiahnya akan lebih gempak kebabooom!! suka tak. suka tak. hehehe

Baiklah. . kepada para pemenang, tugas korang belum lagi selesai tau!
korang perlu berikan butiran peribadi korang (di komen blog yang ini )untuk penebusan hadiah seperti di bawah sebelum 5 March oke!

Nama Penuh:
Alamat:
No.Tel:
Wasalam....

Topup Giveaway #2

Assalamualaikum. .

Hehehe...nampaknya diriku semakin rakus dalam menempekkan diri di dalam giveaway. . >_<
So, untuk penutup pada malam nie, aku nak join satu GA daripada akak yang tiut miut nie. .iaitu....


kalau dah nama TOPUP GIVEAWAY, mesti hadiahnya adalah topup kan? ?. .suka tak, suka tak? ?
kalau dah suka tu, jom lahh join skali. .klik jer kat banner tuh. .
tapi.tapi.tapi, yang paling bestnya tentang GA kali nie, kepada sesiapa yang buat entry sal GA nih, peluang untuk korang menang mungkin cerah tau! sebab, tuan blog nih cakap yang kita akan diberi dua kali cabutan untuk mendapatkan hadiah yang disediakan. .so, wawa apa lagi, rezeki dah terconggok kat depan mata, rembat jer la yer dak? hek9

Hadiah-hadiahnya pulak amat lah menarik. . sampai tertarik untuk aku join GA kali nih hewhew..
tak caya? tengok kat bawah. . .

Topup RM3 (2 pemenang)

Topup RM7 (2 Pemenang)
Topup RM5 (2 Pemenang)
Keychain (10 pemenang)
Topup RM10 (1 Pemenang)
Contact lens (1 pemenang)

hanya 18 blogger yang bertuah jer tau yang akan dapat hadiah nie. .(mintak2 aku dapat fuh!!).so, apa tunggu lagi, joinlah sekarang ok!!

Rabu, 27 Februari 2013

Jackie Chan join Running Man??

Assalamualaikum...

Wah!!....sebenarnya, aku tak sabar bebenor nak tengok Running Man yang baru jer lepas shooting nih...bukan apa, guest yang akan turut serta bermain dalam RM nie bukan calang-calang orang tau! selain daripada 7 orang yang sememangnya dah tersenarai dalam RM tuh, terdapat dua lagi artis jemputan yang akan turut beraksi dalam RM iaitu Siwon dari Super Junior dan Jackie Chan!!! Omo!! Jackie Chan nak beraksi dalam RM?? masa mula2 aku tngok fesbuk RM pon dah terbeliak bijik2 mata aku nih...macam tak caya jer...walau pape pon, aku harap aku dapat tngok Jackie dalam RM..aku nak tengok, dapat ker dia kalahkan Jong Kook oppa yang perkasa itew! hehehe...silap2 dia keluarkan aura kung fu dia, adeh, naya kau Jong Kook...

nak tengok preview???

tekan play ok!!

see u...


Topup Giveaway

Assalamualaikum...

Yeay!!! join GA lagi!!..>_<

 Pagi nie, aku tak tau nape begitu bersemangat untuk beronline bagai nih!!
sambil berblogwalking tadi, wawa tersempak ngan satu blog nih...dia buat GA tau!!! hadiahnya pon lumayan gak...hak8...memandangkan aku tengah sengkek skang nak beli topup, so aku dengan serta mertanya turut terjebak dengan kancah giveaway nih!! syarat tuk join GA nie ya Allah, cukuplah senang..just like and follow jer...(selalunya??hek8)

So,apa korang tunggu lagi, jom lah join skali!! kot kot rezeki korang ker....lau tak nak, aku rembat tau! hek9..
ekceli, aku tak harapkan sangat tuk menang topup yang RM10 tuh...sebab dia pilih satu pemenang jer...selalunya, kalau wawa join GA yang topup menopup nih, tak pernah nak dapat..napelah nasib aku terlalulah malang?? rasa cemburu gak tengok orang menang GA tula, ni la...aku? hampeh weh!

Tapi aku harap dapat menang topup yang RM5 tuh, sebab mungkin tuan punya blog akan nilai sendiri kekretivitian seseorang itu menaip entry..huk8...but, kalau tuan tanah nak bagi rezeki lebih kat titew, titew mau kok!!

nak join? klik banner ok!!


due: 28 FEB (omo!! palli!!)

Tag:

gud luck!!!



Rabu, 20 Februari 2013

First Giveaway By Wawa Rosli !!

Assalamualaikum!!



Hari nie,pada tarikh 2 Februari 2013, aku telah melancarkan satu Giveaway tuk korang!! yeay!! tepuk tangan siket!! Sebenarnya, sudah lama aku nak buat giveaway ni, tapi tak tau nak bagi hadiah ape kat korang. . . kalau nak buat giveaway, mestilah kena ada hadiah yang gempak kan? baru korang rasa seronok nak join!!. . .huhuhu. . sekarang alhamdulillah, setelah berabad aku pikir, aku dapat jugak sediakan hadiah yang tip top untuk korang. . .tapi xdelah macam dapat keter sebijik, rumah kondo sebijik tu, just hadiah yang boleh korang guna pakai untuk satu tempoh yang agak lama. . suka tak, suka tak ?

Baiklah. . oleh sebab ini merupakan fes GA yang aku buat, jadi aku telah sediakan hadiah sebanyak empat botol perfume yang comel dari Ory Perfume iaitu Apple Green, Maria Sharapova, Paris Hilton dan Fantasy. Jadi, ada 4 pemenang bertuah yang akan dapat perfume nie!!Kalau korang nak tau, pembuat wangian Ory Perfume ni adalah orang yang sama yang buat wangian One Drop Perfume tau!! So, jangan lepaskan peluang untuk join yer!!

Inilah imej botol ory perfume yang akan korang dapat nanti!! comel tak???

Apa yang korang perlu buat ialah :
1. Follow Blog Wawa Rosli. Kalau ada yang belum jadi follower, sila-silalah klik butang follow yer!!
2. Klik Like Fanpage Wawa. . .
3. Tulis tajuk "First Giveaway By Wawa Rosli " dan copy banner GA yang tak berapa cantik kat atas tu dan tempekkan ke dalam blog korang. .
4. Bagitau salah satu perfume yang korang nak.(Paris Hilton, Apple Green, Fantasy dan Maria Sharapova)
5. Korang bebel lah apa yang patut tentang GA nie kat kawan blogger korang yang lain.
6. Last skali, link kan entry GA ni kat ruangan komen Wawa.
7. Dah habis....

Giveaway ni akan tamat pada 28 Februari 2013. Dan pemenang akan diumumkan pada 1 March 2013. . so, jangan lambat-lambat tau! Semoga GA nie berjaya dan mendapat sambutan ramai. . Amin....



iPanelonline

Assalamualaikum...


nampak tak gambar yang aku tempek dengan gam gajah kat atas ni?

nampak tak? nampak tak? kalau tak nampak, sila pkai spek ok!

Baiklah. .kalau korang nak tahu,gambar kat ats ni adalah satu wesbsite yang mampu menjana pendapatan untuk kita tau!! kalau kita yang blogger nie mesti tempekkan iklan nuffnang atau pun churp2 kat blog kita yedakk? pastu promote suruh orang klik .klik.dan klik iklan kita tuh. . adakah anda rasa perbuatan itu amat melecehkan? kalau aku, amatttt....melecehkan..

Kalau korang nak tahu, iPanelonline nie adalah satu website yang mana kita perlu jawab soalan kaji selidik yang diorang bagi. selalunya, diorang akan emel kita untuk memberitahu kita supaya join kaji selidik diorang. 

Tapi.tapi.tapi, yang hebak sangat tentang iPanelonline ni, kita akan diberi mata ganjaran dengan setiap soal selidik yang diberikan. .suka tak, suka tak? dan mata ganjaran tersebut boleh ditebus dengan wang ringgit tau!
so, daripada tunggu sampai berjanggut untuk mendapatkan duit secara cepat daripada En Nuff kita tue, baik korang join nie...
Apa? nak join? klik sini-------> JOIN

kalau tak klik kat situ, camner nak masuk join kan?

dah klik? jom kita ikuti langkah yang setewusnya...


korang perlu isi semua tempat kosong nie tau!! jangan biar tinggal stu pon...kalau tak, tak menjadi...pastu, klik mula mendaftar.


cek emel korang...kalau jumpa, klik kat emel tu...


klik link yang dia bagi tuh!!

After korang daftar, korang dah pun dapat 15 mata...senangkan?


isi borang lagi...(banyak betul kena isi nih!!)
yang bawah pon kena isi jgak..dan tick apa yang patut..


last skali, klik kemukakan...


dah siap!!! dan korang boleh start untuk jawab soalan kaji selidik itu nanti...tapi, korang perlu tunggu emel dulu ok!!

Op..op..op..nanti dulu, kalau korang nak tebus mata yang berkepuk-kepuk tu, korang perlu ada akaun PayPal tau! ini penting!

So, apa tunggu lagi, join sekarang ok! dan tunggu emel dari mereka apabila ada new survey..
jadi, korang perlulah check korang punya emel selalu...
jangan ketinggalan tau!!

Selamat Menjawab dan Selamat Membuat Duit!!!

Salam..













Ahad, 17 Februari 2013

Senarai Peserta 'First Giveaway By Wawa Rosli'

Hai!!!!! assalamualaikum.

Baiklah. .seperti yang korang tahu, aku ada buat satu giveaway tuk korang kan?kan?kan?
Alhamdulillah, dengan berkat sokongan yang korang berikan, GA nie telah disertai oleh para blogger dengan sungguuuuh meriah. kamsahamnida!

Hari tue, aku dah gembar gemburkan link senarai peserta kat Fanpage kan? Tapi, aku takut korang terlepas pandang, jadi ini adalah senarai peserta yang terlibat dalam GA nih!!

Aku dah link kan semua peserta bagi memudahkan korang berblogwalking. . korang hanya perlu klik.klik dan klik jer. . .hehehe. .

Harap2, dengan menceburkan diri dalam GA nih, trafik blog korang akan sentiasa sesak dengan pengunjung, disamping follower korang akan bertambah! suka tak, suka tak?

Due date masih lambat lagi, jadi kepada blogger yang masih belum masuk ke kawasan gua,(adus macam gangter plak main2 kawasan bagi nih!ngee) kaunter pendaftaran masih lagi dibuka. .okey!! tengkiu!


Fantasy

1.http://nazirahnyerr.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
2.http://syazrim.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
3.http://ayuejean.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html 
4.http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
5.http://www.fatindiana.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
6.http://zazanizam.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
7.http://kisahhatiekah.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
8.http://nabieliela.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
9.http://www.aingraphic.my/2013/02/giveaway-by-yaya-rosli.html
10.http://kitaberbezahati.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli-34.html
11.http://weeweennie-story-of-life.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html

Maria Sharapova

1.http://amirofie.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
2.http://justforcontest.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
3.http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
4.http://mimifaziana.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
5.http://thesitesaya.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
6.http://farahsyamimi-blogger.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
7.http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
8.http://taufikmaria.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
9.
10

Paris Hilton

1.http://inazalina.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
2.http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
3.http://nshsmirotic-bouncet.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
4.http://amad-jalanan.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
5.http://sallyyatiey2494.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
6.http://faz-blinkerz.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
7.http://sayatakpandaiberblog.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
8.http://misslulucutieshatefakepeople.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
9.http://umikasum.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
10.http://www.nieyxzha.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
11.http://ibulala.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
12.http://marlizamazlan.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
13.http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/2013/02/current-chapter-first-giveaway-by-wawa.html
14.http://elynsukadolphin.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
15.http://myhappyy-ending.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
16.http://ohthrillers.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
17.http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
18.http://diarihatiku247.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
19.http://myrahthesamurai.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
20.http://madihahdaisy.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
Apple Green

1.http://storymoryofqv11.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
2.http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
3.http://catatannotakehidupan.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
4.http://kanvasdakwat.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
5.http://akudanhatidia.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
6.http://violetungupurple89.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
7.http://angellovesoldier.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
8.http://chien-puterirahsia.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
9.http://akusentuhatimu.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
10.http://dearbelog.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
11.http://watasin.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
12.http://fafazukri.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
13.http://kisahhatiaida.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
14.http://nieylwithcontest.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
15.http://www.syuhadasalleh.my/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
16.http://nidajiwakosong.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
17.http://syazwanieafandi.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
18.http://iweaiyraa.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html
19.http://miszfarahanis.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-wawa-rosli.html

Jumaat, 8 Februari 2013

Mainan Orang Jepun. . Best sangat!!!

Assalamualaikum. . .

Sekarang, memang aku sangat-sangatttttt boring. . dalam satu hari nie, macam macam benda yang aku buat, jemur kain sudah, lipat kain sudah, cuci pinggan sudah, sapu sampah sudah, bajet kata dia rajin letew!! hak tui!

And last-last, aku bukak youtube dan jumpa video nie. . nampak macam video untuk taraf budak tak cukop umor, tapi boleh layan la. .sbb benda yang tengah dibuat dalam video nih, macam takde jer kat Malaysia nih. .so, apa salahnya kan?

Masa kecik-kecik dulu, kalau nak pergi shopping ngan mak ayah kita, mesti tak lepas kalau tak beli mainan kan? kalau aku dulu,selalu jer nak beli mainan masak-masak, mainan dokter-dokter, kalau tak pun, mainan yang perang-perang. .sbb dulu, aku nie ganaz siket. . sekarang aku dah sedikit keperempuanan. .apa? sedikit? teheee..

Selalunya, budak-budak dulu kalau main mainan masak-masak mesti pakai imaging jer. .dalam bekas kecik tu, gula la, garam la, ayam la aaaaannnddd so on. .tapi, kalau korang tgok video nie, benda mainan macam tuh mmg boleh main betul2 tau!! tak pakai imaging segala bagai. . nak kek, buat kek, nak burger, buat burger. .bagus tak! padahal, peralatan dia macam alat mainan yang kita main dulu-dulu tu. .

Kalau korang tak caya, tgok gambo nih. . aku dah curik dari encik google tadi, semata-mata nak tunjuk kat korang tau!!






Haa, macam mana? nampak macam betol2 kan!! kalau tak silap aku, mainan nie just ada kat Jepun jer. . best betol tengok dorang main. .rasa macam nak beli satu jer. . huhuhu. . .
Kalau korang nk tgok video pon voleh! klik jer kat tengah tuh!!!




Selain makanan di atas, macam -macam dorang boleh buat. . tapi mengikut arahan daripada kotak yang diorang belila. . kalau dalam tuh ada bahan2 tuk buat kek, buatlah kek, jangan buat eskrem plak. .tak jadik. .nak tgok kotak dia macam mana? kot -kot kalau korang ada singgah ke Jepun and tersempak ngan kotak nie, boleh korang beli banyak-banyak and main kat umah ngan adik-adik korang. . kalau kedekut pon, main sorang-sorang.. .best. ....








Klah korang, tangan aku pon dah lenguh dok taip-taip keyboard nie...naik krem asenye. .huhuhu
arap-arap korang suka entry yang aku publish kat korang aini. . .okey!!
salam...

Selasa, 5 Februari 2013

Alamak!! Bil Melambung!!! nak buat macam mana nih!!!!

Assalamualaikum....

Pernah tak korang check bil elektrik dan air rumah korang setiap bulan? kalau yang duduk ngan famili mesti korang tak rasa membayar bil air dan letrik merupakan sesuatu yang membebankan...lagi pun, bukan korang yang keluarkan ongkos untuk bayar semua bil tu kan?? tapi, kalau korang yang duduk di rumah sewa dan tinggal jauh daripada famili mesti akan terasa dengan semua nie. . in addition, kalau kita sedang bergelar student. .lagi naya dibuatnya. .tu baru bayar bil air dan letrik. .sewa umah ? duit makan ? duit tambang ? kalau yang berkapel tu, duit topup lagi, silap hari bulan, naik berasap kepala fikirkan duit nak bayar semua tu. . kalau tak bayar kang, ada lah yang tak mandi sebulan, pakai baju tak bergosok sebulan dan yang paling menyedihkan lagi kalau tak bayar sewa umah. . duduk kat bawah jambatan la jawabnya. . .tsk.tsk.tsk

Aku, walaupun duduk serumah dengan bopren famili aku, aku tetap check bil-bil yang sampai kat umah. . biasala, aku nie kan, maid yang terhormat sepanjang 9 bulan nie. . jadi aku patut tahu tentang hal ehwal rumah tangga aku(adus! macam orang dah kawen plak. . peace!). .Minggu lepas kalau tak silap aku, bil letrik umah sampai. .so, aku check la brape harga yang perlu dibayar untuk bulan lepas. .masa aku tgok harga bil tu, jantung aku hidup macam nak tak nak jer. . tapi aku still lagi bernafas. . Omagad! duaratushingget kau!! banyak siot! selalunya main kat seratus-seratus jer. . dalam bayangan aku, mungkin abang letrik tadi tu salah kira kot!! Lepas jer peristiwa tu, aku dah berazam tuk kurangkan penggunaan api dalam umah aku ni. Famili aku bernasib baik sebab kitorang just perlu bayar bil letrik,dan  bil wifi jer. . kitorang just guna air dari bawah tanah melalui bantuan encik enjin dan rumah pun dah seratus dua puluh peratus hal milik kekal.


so, kalau korang yang mengalami kejadian seperti aku tadi, cuba-cubalah cari jalan yang terbaik bagi mengurangkan kos letrik dan air korang tuh. .kalau sewa umah,tak dapek nak nolong yerrr!!! sape suruh carik rumah yang mahal2!! padan muka korang hak8!(sumpah, memang aku jahat.)

Sebenarnya, aku tak nak bagi korang berserabut pikir hal-hal bil nie. .jadi, aku nak bagi sedikit tips untuk korang mengurangkan kos bil letrik dan air. .

baeklah,

Tip untuk penjimatan air,

Tandas
1. Semasa korang duk gosok gigi ker,atau cuci muka ker, adalah disarankan supaya tutup pili air sinki korang tu. .jangan dibiarkan terbuka smsa korang melakukan proses mencuci tu. .membazir tau tak!
2. Masa mandi pon sama jugak, tutup air pancuran smsa korang sedang menyabun badan atau bersyampu.
3. kalau korang rajin cuci lantai tandas korang, adalah disarankan supaya menggunakan baldi air. elakkan menggunakan pemercik air. .barulah jimat!

Dapur
1. Kalau korang yang pandai masak tu, masa nak basuh sayur ker, buah ker, or apa -apa yang korang nak basuhlah, sila guna air rendaman di dalam singki ok!
2.elakkan guna air secara berterusan untuk menyahbekukan makanan dari peti sejuk. seelokknya, keluarkan makanan sejuk beku korang tuh dari awal kalau nak masak.



Tip untuk penjimatan elektrik

Penggunaan am
1.Lepas korang guna semua alat letrik, rajin2kan lah tutup plag tuh!! jangan biar terbukak. .
2.Kalau korang tuh duduk di kawasan pantai, mungkin dapat menjimatkan letrik yang banyak. Sbb apa? sbbnya, angin pantai kan kuat, so, korang tak payah nak gatal2 pasang kipas ke, ekond ke kat dalam umah korang.... bukak semua tingkap dan pintu yang ada...bagi udara masuk kat umah...selain mendapat udara yang nyaman, umah korang taklah terlalu banyak debu!! ok tak?

Penggunaan cahaya
1. Aku syorkan kat korang supaya gunakan mentol dan lampu yang jimat tenaga. .kalau korang pergi kat kedai lampu, mesti ada punyalah!! boleh jimat sampai 80% tau!!
2.cara gunakan lampu pon, biarlah betul. masa korang nak hadap buku ker, buat keje sek ker, gunakan cahaya yang terang. .then, kalau masa nak tgok tv, gunakan cahaya yang agak malap.
3.yang ni yang paling penting. gunakan kadar watt yang rendah pada ruang balkoni atau koridor. .senang citer, tmpat yang korang jarang duduk, cam bilik stor, ruangan tangga, and so on.
4. kalau korang nak tau, lampu kalimantang lebih menjimatkan daripada lampu pijar..so, kalau dalam umah korang tuh ada lampu pijar, sila-silalah tukar yer!!!


so bagaimana? dah paham apa yang aku ajar? heheheh...aku harap tips nie dapat bantu korang mengatasi masalah bil melambung terutama bagi korang yang duduk umah sewa....ok!!! kbye.

Isnin, 4 Februari 2013

Grup Korea Kegemaran AKu!!

Salam semua!!

Baeklah,selalunya kalau korang dok godek-godek pasal aku kat encek google ker,pesbuk ker, twitter ker,atau kat mana-manalah yang ada info tentang Wawa Rosli yang tak berapa nak hot sejak berzaman nie,(kalau adala)mesti korang akan tahu yang aku merupakan seorang peminat K-POP yang tegar! Aku dengan dunia K-POP memang tak boleh nak dipisahkan. .bab kata pepatah korea melayu,bagai isi dengan kuku,seperti belangkas berjumpa dengan rakannya(pepatah aku nih!) and apa-apa peribahasa lain lah yang menunjukkan aku nie memang mengikuti perkembangan dalam dunia K-pop.So, mesti korang dah tahu kan, apa yang aku nak pot pet pot pet kat korang hari nie kan? kalau ya, sila angkat bontot yer!! wakaka...(serius tak lawak...boo sama Wawa...boo)

Today, aku nak bagi otak korang berkembang pasal dunia K-pop nie. .tapi kalau dah berkembang tu, jaga-jaga, nanti meletop kebabooom plak. . . tak pasal-pasal korang kena kutip otak korang yang berterabur tu...huk8. Kalau yang tak berapa minat Korea tu, mesti korang pernah terdengar lagu Oppa Gangnam Stail kan? Lagu tuh,pak cik PSY yang nyanyikan. . tapi aku heran betolla, macam mana diorang boleh minat dengan lagu tuh? masa First time aku dengar, sumpah!!!! tak sedap. so, kalau ada yang nak marah-marah aku sebab aku kutuk lagu PSY tak sedap tu, lantak korang lah yer... ini pendapat aku... di dunia ni ada pendapat masing-masing right?

Selain pak cik PSY tuh, Shinee jugak merupakan idol korea yang semakin hot di seantero dunia.(ayat hiperbola la pulek!) Who is that? laki ke pompuan? . . . . meh sini aku nak bagi tau kat korang. Shinee merupakan sebuah grup idol yang terdiri daripada 5 orang jejaka yang begitu ohsem sekali. Selain memiliki rupa paras yang kiut dan hensem, suara kelima-lima idol ni sangat unik dan pelbagai. maksud aku, diorang nih memang berbakat dalam nyanyian, bukan asyik miming jer time buat persembahan. . .
Shinee nie jugak termasuk dalam list idol Korea kegemaran aku tau!


  

Sekarang, aku nak memperkenalkan ahli-ahli grup Shinee nie. . .jom kita mulakan dengan leader kumpulan Shinee . . .

          

Nama: Lee Jin Ki (Onew)
Nickname: Dubu, Tofu
Umur: 24 Tahun
Posisi Dalam Grup: Leader, dan Vocal
Asal: Gwangmyeong, Gyeonggi
Jenis Darah: 0 (penderma universal)
Tinggi: 177 cm
Berat: 61 KG
Education : Chungwoon University
Fakta lain: Makanan feveret ialah ayam
               : Selalu bersedih ketika menonton opera.


       


Nama: Kim Jonghyun (Jonghyun)
Nickname: Bling Bling Jonghyun
Umur: 23 Tahun
Posisi Dalam Grup: Lead Vocal
Jenis Darah: AB(penerima universal)
Tinggi: 173CM
Berat: 56KG
Fakta Lain : Ahli yang paling rendah
                 : Dia ingin berduet dengan BOA Onni..

    

Nama: Kim Ki Bum (Key)
Umur: 22 Tahun
Posisi Dalam Grup: Vocal
Asal: Daegu Korea Selatan
Jenis Darah: B
Tinggi: 179CM
Berat: 60KG
Fakta Lain: Fasih berbahasa Korea,Inggeris,Cina dan Jepun
                  Pernah Bertengkar dengan Minho


    

Nama: Choi Min Ho (Minho)
Umur: 22 Tahun
Asal: Incheon, Korea Selatan
Posisi Dalam Grup: Rapper
Jenis Darah: B
Education: Kongkuk University
Tinggi: 186CM
Berat: 60 KG
Fakta lain: Berkawan rapat dengan Kyuhyun Super Junior
               : Gadis Idealnya ialah Seohyun dr SNSD


    


Nama: Lee Taemin (Taemin)
Umur: 20 Tahun(sebaya ngan Wawa tau!! huk9)
Asal: Seoul, Korea Selatan
Posisi Dalam Grup: Maknae dan Main Dancer
Jenis Darah: B
Education: Chungdam High School
Tinggi: 175CM
Berat: 60KG
Fakta Lain: Fobia terhadap suara aneh
                : Pernah dianggap perempuan kerana memiliki rupa paras yang cantik



Haaa....macam mana?? dah kenal semua ahli Shinee? huhuhu. . .semoga diorang terus sukses dalam membina karya sebagai sebuah grup yang terkenal.

Chow!!


p/s: Minat sangat ngan Minho dan Taemin!!! saranghae!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com