HOME ABOUTME BLOGSHOP TUTORIAL AKU&ONEW GIVEAWAY

Rabu, 26 Jun 2013

Resepi Dahku: Jus Koktel

Assalamualikum and hai bloggers!!

Sejak dari entry pasal kazen wawa yang lepas, wawa tak pernah update blog kan? lama plak tue. So,memandangkan wawa takde banyak keje sangat hari nie, untuk entry kali nie, wawa nak kongsi satu resepi, wahhh kemain ko wawa..tak pernah-pernah ko share pasal resepi kat blog. .

Banyak jugak yang kata nak buat jus koktel nie susah nauzubillah. .susu berketol-ketol sana sini, air tak cukup manis la ape la. .haihs!! susah apenyer, nampak jer jus tue macam grand ala datuk datin, tapi kalau nak buat, adik aku pon pandai tau! nampak sangat ko tipu yerr.

Haaa sekarang ko baca betol-betol resepi yang aku nak habaq kat korang nie. .tak susah pon. Sumpah aku cakap. .kalau korang buat mengikut cara yang aku, mesti jadik punya. .cuma satu jer aku nak pesan, nak buat satu perkara tuh, perlulah bersabar oke! sabar tu kan separuh daripada iman. .

So, jom kita start memasak!

Sebelum nak buat jus koktel nie, korang perlu sediakan bahan-bahan seperti berikut:-

- 2 tin susu cair (selalunya aku guna yang F&N)
- 1 tin buah-buahan koktel
- 2 gelas air putih
- 2 senduk gula. .(kalau korang yang tak suka manis, sila kurangkan sikit kuantiti gula tue yerr)
- 1 bekas nata de coco
- 1 tin buah laici
- air batu

Dah siap bekalkan bahan-bahan yang aku list tadi? bagus-bagus!!  So, inilah cara-cara nak buat jus koktel :-

  • Mula-mula, korang masukkan 2 gelas air putih bersama 2 senduk gula.Kacau di atas api yang sangat kecil sehingga gula hancur.
  • Kemudian, masukkan 2 tin susu cair dan pastikan korang tidak berhenti mengacau susu cair tersebut.Sebab, kalau korang tak kacau, susu tersebut akan menjadi berketol-ketol. .haa, kan dah xsedap jadinya!
  • Kacau sehingga susu mendidih. .lepas tue, tutup api dan biarkan dia sejuk sendiri.
  • Then, di dalam mangkuk yang amat besar, korang masukkan jela buah-buahan koktel, buah laici, dan nata de coco.
  • Campurkan susu tadi dengan buahan yang korang campak kat dalam mangkuk tadi.
  • Dan last skali, masukkan ais.
  • Siap!! dan sedia diminum. . .

Haaa, macam mana? susah ke tidak? senangkan? korang boleh aje buat kat umah. .tak payah tunggu event2 gempak nak minom jus nie. .save bajet kau!

So, thats all for today. . .harap-harap, korang dapat cuba resepi nie. Harap sangat nie!


Chow!!

1 comment

26 Mei 2014 8:00 PG

amboi kak.. Campurkan susu dengan buahan yang korang campak kat dalam mangkuk ye

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com