HOME ABOUTME BLOGSHOP TUTORIAL AKU&ONEW GIVEAWAY

Isnin, 8 April 2013

Cara Mengatasi Sunburn . . .


Assalamualaikum. . .

Apa kabar semua? tehee :) jarang giler aku berblog kan? rasa macam nak bagi pelempang tak? meh2,aku siap-siap nak bagi pipi aku yang tombam nih kat korang...tampaq sesuka hati. .oke?

hehehe...back to my agenda,korang perasan tak kalau korang yang pakai tudung selalu ada kesan sunburn kat bahagian tepi pipi korang tuh? Jangan kata korang jer, aku pon mengalami benda yang sama tau!. .aku kerap dapat sunburn nie masa aku bersekolah dedulu..bajet sangat nak kata kau tak bersekolah sekarang erk!!  Dulu, masa aku sekolah naik motosikal ngan kawan aku. .time-time pagi tuh, okelah sikit sebab matahari malu-malu nak keluar. .then after nak balik umah, matahari makin berani plak keluar..siap pancarkan sinaran UV yang merbahaya pulak tuh. .jadi, lagi teruklah aku kena sunburn. .dahla rumah aku jauh. .sabo jela. .

Dulu aku just focus pada study and jarang sangat jaga kecantikan muka bagai nih.nak. nak plak masa nak dekat exam besau, lagila aku tak peduli tang muka aku nih. . .mama aku pon pesan, tak payah jaga sangat muka tuh, cukup cuci muka,pakai sunblock and pakai bedak jer. . .sebab dia takut aku stress, nak jaga pointer exam lagi, nak jaga muka lagi, haish!! gila aku dibuatnya....

So, sekarang aku dah bebas daripada semua tuh, tak perlu nak pikir pasal exam lagi. .semua dah lepas dan tamat dengan jayanya. . hahaha...Jadi masa aku sedang bercuti selama sembilan bulan nih, aku nak grab balik muka aku yang dulu!!. . .takmo ada kesan-kesan sunburn bagai nih!

So, aku pergi kat farmasi yang berdekatan, dan beli satu krim nih. .haaa...nie la yang aku nak share kat korang nih. .krim nih memang sesuai sangat bagi korang yang mengalami sunburn tuh. .

 

tada!!! nie la krim yang aku pot pet pot pet kat korang tuh!! nama krim nie ialah VIZOMET. .krim nih adalah untuk memulihkan balik kulit kita yang mengalami sunburn tau!! harga pon murah. . .kalau kat Kelantan nie, harganya hanya RM8 bagi 5gram....kalau kat negori korang aku tak tau la.. .

Cara-cara nak pakai krim nie senang jer, hanya pakai sekali sehari sebelum korang tido. . .kenapa kena pakai sebelum tido? yela, kalau korang dah tidur macam mana nak pakai kan?? cis, bodoh giler lawak kau wawa!! Bukan apa, kalau korang pakai pada waktu korang tidur, kulit kita sedang bernafas dan berehat daripada terkena kotoran. .dan pada masa tu jugak kulit kita sedang di baik pulih. .jadi ia mampu memberikan kesan yang lebih cepat. .

Sekarang Alhamdulillah, kulit muka aku semakin pulih dan kesan sunburn semakin hilang. . .korang pon cubalah pakai. .dijamin selamat. .

oke!! chow.


5 comments

8 April 2013 9:20 PG

^_^... bagus ni untuk panduan mereka2 yang memerlukan... ^_^

8 April 2013 8:07 PTG

memang ada sunburn... muka ena ni memang betul cepat sunburn.. terima kasih la share benda ni

10 April 2013 8:35 PG

Penjagaan kulit...
Sempat pekenakan pembaca yek..
Baik nanti aku pakai masa tidur suruh bini aku sapukan..hehehe

11 April 2013 2:50 PG

@✿AINAA ROSEBERRY✿sama2!!! :)

11 April 2013 2:51 PG

@Hanif Idrushahahaha....ala, nakal sikit jer...ada sunburn gak ke??

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com